färgväxter · Garnfärgning

Växtfärgning pågår

Jag har samlat ihop diverse som går att använda till växtfärgning och håller på att göra testfärgning på mindre bitar garn och tyg (ull och bomull). Det har varit min sysselsättning under påsken. Redovisar när det har kommit längre.

Har också börjat förodla egna frön från japansk indigo. Förodlar även gullskära och tigeröga. Färgkulla verkar ha klarat sig över vintern. Även krapp börjar få gröna skott och förvaras i växthuset.

Japansk indigo.
Gullskära (bak) och tigeröga (fram).
broderi

Lär mig svartstick/blackwork

På senaste tiden har jag varit inne i en svacka då det jag stickar brukar auktioneras ut till andra, men så kom inflationen. Därmed kände jag att jag behövde en paus.

Jag har varit fascinerad av broderi de senaste åren och tror inte att jag har vetat så mycket om det tidigare. Eller jag kände till korsstygn och jag gjort det i perioder. Jag har testat att göra fritt broderi med ”needlepainting”, men inte riktigt fastnat även om jag är imponerad av de som kan det.

Så hittade jag svartstick eller blackwork på engelska. Mönstren påminner mig om de som används i flerfärgsstickning. Det kräver koncentration, vilket jag gillar. Att göra en bild tar mer tid än vad man tror, men inte så lång tid som korsstygn tar. Än har jag gjort ganska enkla saker, övat på mönster eller fokuserat på något enstaka mönster. Jag planerar dock att utmana mig själv lite mer.

sticka vantar · stickmönster · stickning

Mushroom mittens/Svampskogen

Mönster på svenska över vanten Svampskogen.

Jag gjorde dessa i 2-trådigt ullgarn (Kampes 2-tr) med strumpstickor i storlek 3,0 mm. Du behöver garn i 4 olika färger.

Observera att jag inte förklarar hur en fläta ska stickas om du önskar göra en, det är enklare att se än att förklara med ord. Sök på ”knit latvian braid” på youtube om du önskar göra en.

Pattern in English.

I made these mittens in 2-ply sheep wool yarn, you need 4 different colors. Knitting needles in size 3,0 mm to knit on the round.

Note that I don’t explain how to knit a braid like I did on those on the pictures, but you can search ”knit latvian braid” on Youtube.

Garnfärgning

Nu har jag växtfärgat med blå bresilja

Zenit hade fått in blå Bresilja, vilket jag har velat testa sedan förra året.

Så jag kokade upp ganska mycket – 200 gram. Med det färgbadet färgade jag 5 nystan. Färgbadet var lätt basiskt.

Jag gjorde som jag brukar göra. Värmde upp mängden pulver Bresilja med 3 liter vatten per 100 g nystan och lät det svalna över natten. Efter färgningen fick garnet ligga kvar i färgbadet över natten. Det fick torka utan att tvättas ur, sedan sköljas många gånger.

Fårull 2-tr (bad 1).
Chunky fårull (bad 1).
Merinoull (bad 1).
Fårull 2-tr (bad 2).
Alpackaull (bad 1).
färgväxter · Garnfärgning

Färgväxterna mår bra

Växthuset är sedan tidiga juni på plats. Som bilderna visar så växer färgväxterna för fullt. Jag är inte jättenoga med avstånd mellan de enskilda plantorna eftersom det här inte är så seriöst, utan mest ett experiment. Förhoppningsvis kommer det någon blomma relativt snart.

Japansk indigo.

Den japanska indigon trivs så bra ute i växthuset. Dessvärre har jag behövt plocka bort en del blad eftersom den var inomhus lite väl länge, men nu ser den verkligen pigg ut.

Resten av färgväxterna utanför växthuset, förrutom krapp som äntligen börjar se pigg ut. Bilden är tagen när det regnade.
Okategoriserade

En liten uppdatering

Min vår har minst sagt varit intensiv och med förkylningar som avlöser varandra. Jag har funderat på vad som egentligen är ”min grej” bland allting som man kan sticka. Någonting som jag i alla fall har kommit fram till är att det inte får vara för repetativt, utan det måste vara utmanade. För annars tröttnar jag och går vidare till något annat!

Kielo cardigan i Kambgarn (merinoull). Finns på novitas hemsida.

Jag har lärt mig hur man gör mönster enligt ranglan och kommer att försöka öva på detta framöver. Att beräkna uppifrån och ned känns för mig enklare än tvärtom. Sedan spelar det mindre roll om det handlar om flerfärgstickning eller mönsterstickning. Nu när sommaren är runt hörnet så kommer det sannolikt att bli mönsterstickning. Jag har så många fina vintageknappar som jag vill få användning av (jag älskar dessutom koftor som den frusna människa som jag är).

Mina färgväxter har flyttat ut, förutom den japanska indigon. Det känns hoppfullt med dem.

Krapp och Safflor.
Färgkulla. Sått några nya också.
Tigeröga, där ännu fler är på gång nu.

Så snart kommer jag att få mer tid för stickningen igen när alla uppsatser är inlämnade och jag kommer plugga på halvtid.

Odling

Angående odling

Angående odling i övrigt så kan man konstatera att det är lite av en djungel inomhus just nu. Första gången jag sådde chili satt jag fröna i mars, fick ingen frukt. Satt dem i februari förra året, fick frukt i slutet av augusti/början av september (små frukter) samt ohyra. Så i år satt jag dem i slutet av januari och jag kommer absolut få en längre period att skörda från dem.

Spetspaprika och i bakgrunden 2 stycken habaneroplantor.
Habanero på gång.
Jalapeno på gång i vardagsrummet.
En zucchiniplanta. Sådd i slutet av april.
färgväxter · Odling

Krapp och indigo

Det har varit en krävande vår. Nu känner jag äntligen att jag är i fas igen. Än så länge har det också varit för kallt ute på nätterna för att ta ut färgväxterna, framför allt den japanska indigon. De har växt till sig ganska mycket dock.

Nyligen omplanterad indigo i större kruka.
Nyligen omplanterad krapp i djupare kruka. Därav ser det lite rörigt ut.

Fröna från krappen har utvecklats ganska ojämnt. Vissa kom upp efter en vecka. För andra tog det någon månad. Jag lät dem bara vara tills nyligen och de frön som fortfarande inte har tagit sig slängdes.